Muutto edessä

Jäänyt aika vähälle tänne kirjoittaminen, kun ei ole ollut liiemmin kerrottavaa, mutta tähän on tulossa muutos, kun minä perheineni muutan Sysmään. Aikataulu on siis pitänyt aika hyvin. Tässä kuvia pareman puutteessa. Kannattaa kysyä jos yhtään kiinnostaaPyramidi

Hakkerikartanolle paikka Sysmästä?

English summary: We might have a place in Sysmä!

 

Sysmän Valittulassa (n. 10 km Sysmän keskustaan, 80 km Lahteen, 100 km Jyväskylään) Juhanalla (SKEYn hallituksessa) on kotitila (maata yht. n. 30 ha, osa n. 4 km päässä, jonkin verran järvenrantaa), jossa olen käynyt nyt kahteen otteeseen. Siellä on kaksi asuttavaa rakennusta (kolmas n. 4 km päässä), ja tilaa asua ainakin kymmenelle. Bussilla pääsee viereen n. neljä kertaa päivässä, lähin juna-asema on kaukana Lahdessa. Lähellä on tyhjiä rakennuksia ostettavana jonkin verran. Uusien talojen rakentaminen pitäisi onnistua. Tila on omavarainen sekä lämmitys- että rakennuspuun suhteen (metsästä höylätyksi lankuksi). Ruokaa ei kasva muutamia puutarhakasveja lukuunottamatta (tomaattia, salaattia) , mutta tonttiin kuuluu umpeen kasvanutta peltoa (voi raivata n. 5 ha), ja vuokralle saa peltoa suhteellisen helposti. Juhanalla on paljon työkaluja, kuten puutarhatraktori, kenttäsaha ja höylä, sekä varastossa tarvikkeita, kuten vesiputkia ym. Häntä kiinnostaa myös kokeellinen rakentaminen paikallisista raaka-aineista, kuten savesta ja puusta. Hän on itsekin suunnitellut jonkinlaisen hacklabin perustamista, jossa voisi mm. isolla CNC-jyrsimellä tehdä puusta osia talon rakennukseen (esim. tyyliin Wikihouse), ja hänellä on Sysmän keskustassa siihen talo remontin alla.

Paikka on niin lupaava, että ellei jotain selkeästi parempaa ilmaannu, niin ajattelimme muuttaa tuonne ensi kesänä jo. Aion myös ostaa kunnalta vanhan paloaseman, jonka kivipintaisena pitäisi soveltua hyvin metallipajaksi (ollut autokorjaamona, nyt tyhjillään suurimman osan vuotta).

IMG_20140706_142713

Tohtorila remontissa – Autotalliin CNC-koneita?

IMG_20140706_151238

Vanha paloasema metallipajaksi?

Ähtärin eko- ja yhteisökylien tapaamisen antia

Tämän kirjoittamisessa oli hieman viivettä, mutta sainpahan jotain kirjoitettua:

Olin SKEYn hallituksen jäsenen ja Hakkerikartanon perustajan ominaisuudessa Ähtärissä Gaijan ekokylän ja SKEYn järjestämässä vuotuisessa tapaamisessa. Kuten viime vuonna Keuruulla, samassa yhteydessä oli SKEYn vuosikokous, jossa valittiin yhdistyksen hallitus.  Minä en ole enää hallituksen jäsen, mutta jatkan rahastonhoitajana ja muutenkin jonkinlaisena aktiivina, sen verran kuin aikaa ja jaksamista on.

ryhmätyöpajateos

Tällainen syntyi ryhmädynamiikan tuloksena

Paikalla oli sekä uusia että tuttuja, ja hieman kiinnostusta Hakkerikartanoon myös. Keskustelua käytiin muun muassa rahoituksesta liittyen Pankki 2.0 toimintaan, ja käsitykseni osuuskuntamuotoisen omistuksen ym. toimivuudesta vahvistui. Lisäksi, Gaijassa oltiin hyvin myönteisiä sille, että menisimme jonkinaisella joukolla tutustumaan ja talkoilemaan sinne joskus kesällä vaikka viikoksi. Ottakaa yhteyttä, jos kiinnostaa tulla mukaan.

Metsäpuutarhasuunnittelua Kemiössä

Pohjoinen permakulttuuri

Elokuussa Suomessa piipahti metsäpuutarhasuunnittelua opettamassa englantilainen Rakesh Rootsman Rak, jonka johdolla mm. kokoonnuimme Kemiössä laatimaan suunnitelmaa vanhan omenatarhan muuttamiseksi osittain metsäpuutarhaksi.  Kolmen päivän aikana laadittiin myös yleisiä suuntaviivoja pohjoiselle metsäpuutarhasuunnittelulle ja listattiin muutamia lajeja joita hyödyntää kiltojen kokoamisessa. Kemiön lisäksi Rakesh kurssitti myös Turussa Koroisilla, jossa kurssin antia onkin laitettu täytäntöön muutamissa metsäpuutarhatalkoissa.

View original post 235 more words

Tehdään sienipuutarha puuhakkeeseen

Tätä täytyy kokeilla, hyvä lisä permakulttuuriseen metsäpuutarhaan.

Pohjoinen permakulttuuri

Käännös Milkwood Permaculturen artikkelista Making a wood chip mushroom garden

mushroom garden

Sienipuutarha on edullinen tee-se-itse-tapa kasvattaa kotona viljellyn ruoan monipuolisuutta, samoin kuin omaa yleisresilienssiä. Se on myös yllättävän yksinkertainen perustaa, kunhan ymmärrät miten ja miksi-kysymysten perusasiat.

Nick oli hiljattain USA:ssa kurssittautumassa Fungi Perfectin Paul Stametsin kanssa, ja yksi monista mykoremediaation kurssilla läpikäydyistä tekniikoista oli yksinkertaisen sienipuutarhan tekeminen viljelykaulussienelle.

View original post 326 more words