OSE, GVCS?

Miltä kuulostaa oman elannon hankkiminen ilman palkkaorjuutta? Oma asunto ilman velkaorjuutta? Mahan täyttäminen takapihan antimilla? Kaikki tämä ilman että sinusta tuntuu, että vaihdoit palkkaorjuuden maaorjuudeksi.

Tätä kaikkea ja paljon muuta lupaa projekti nimeltä Open Source Ecology  (lyhenne OSE). Lisää linkkejä oikealla puolella listassa.

GVCS?

Kyseisen projektin ideana on hyödyntää hyvin tunnettuja teknologioita kehittämällä avoimia/vapaita/halpoja versioita laitteista, jotka luovat edellytykset modernille elämälle mahdollisimman vähällä työllä käyttäen paikallisia resursseja. Tätä työkalusettiä kutsutaan nimellä GVCS – Global Village Construction Set.

Esimerkkinä talon rakentaminen:

Nykyään talonrakennusmateriaalit tulevat tehtaasta, ne kuljetetaan rekoilla, ja itse rakentaminen vaatii pitkän koulutuksen ja paljon työtä. Rakentaminen vaatii kalliita laitteita, jotka pääosin vuokrataan. Hinnaksi tulee >100k€/asunto, mikä tarkoittaa käytännössä velkaa tai vuokrasuhdetta.

Vaihtoehtoisia ”ekologisia” rakennustapoja on monia, mutta useat niistä ovat hyvin työläitä, eikä niitä ole välttämättä testattu pohjoisissa oloissa. Yksi vaihtoehto on kuitenkin hyvin lupaava, nimittäin maatiilet (CEB – Compressed Earth Blocks). Tähän tavitaan laite, jolla voi puristaa sopivasta maa-aineksesta tiiliä (jotka kestävät useamman asuntokerroksen verran painoa). Projektin dokumentaatioasteella oleva useaan kertaan testattu laite (nimeltään Liberator) maksaa n. 4 000€ osina (valmistusnopeus riippuu käytössä olevista laitteista jotka ovat osa GVCS:ää). Kaupalliset laitteet ovat >40 000€. Hinnan lisäksi tämä avoimesti dokumentoitu laite on paljon nopeampi ja se on suunniteltu ”ikuiseksi” eli helposti huollettavaksi.

Muita esimerkkejä laitteista, joiden hinnaksi on saatu 1/10 kaupallisten vastineiden hinnasta ja jotka toimivat välttävästi tai jopa paremmin, ovat traktori ja lisälaitteet, joilla perustusten tieltä kaivetaan maata tiiliä varten, sekä CNC-leikkausrobotti, jonka avulla esim. maatiilikoneen valmistaminen sujuu mukavammin. Lisäksi settiin kuuluu n. 50 muuta laitetta liittyen ruoan kasvattamiseen, keräämiseen, energian tuotantoon jne. Näistä n. 50 laitteesta kahdeksan on prototyyppiasteella tai pidemmällä, eli vielä on paljon työtä edessä.

OSE Suomessa:

Tänne kerätään listaa tekijöistä ja projekteista Suomessa OSE:hen liittyen: OSE – Finland

Lopuksi:

Tämä on aivan ilmeisesti meille tärkeä projekti (olen pienistä tuloista huolimatta True Fan eli kuukausilahjoittaja – Elmo), sillä aiomme hyödyntää kehitettäviä laitteita ja perustaa oman yhteisökylän niiden avulla samalla osallistuen kehitystöhön mahdollisuuksien mukaan. Uskon kuitenkin vahvasti, että tämä ainutlaatuinen projekti on kunnianhimoisin, mutta samalla tehokkain ja realistisin apu moniin maailman ongelmiin. Nälänhätä kun ei katoa Afrikasta tiputtamalla sinne riisiä, eikä luonnonvarojen tuhlaus lopu vaikka täällä säädetään mitä rajoituksia, kun halpatuotantomaista rahdataan tänne kertakäyttötavaraa. Mielestäni paras apu on antaa sekä Afrikkalaisille että rikkaille pohjoismaalaisille työkalut omaan elantoon paikallisilla resursseilla.

2 thoughts on “OSE, GVCS?

  1. Päivitysilmoitus: Omavarainen ruoantuotanto yleistä, eli siis helppoa? | Hakkerikartano

  2. Päivitysilmoitus: Mahdollisuuksien torin satoa Tampereelta | Hakkerikartano

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s